Πόνος κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη

Πόνος prd δεξιά ωμοπλάτη

Η ωμοπλάτη είναι ένα τρισδιάστατο τριγωνικό οστό που συνδέει το βραχίονα και την κλείδα. Οφείλει το όνομά του στην εξωτερική ομοιότητα με ένα γνωστό εργαλείο - ένα φτυάρι κήπου. Η κοινή υποδοχή της ωμοπλάτης και του βραχιονίου κεφαλιού σχηματίζουν την άρθρωση του ώμου, την πιο εύκαμπτη άρθρωση στον ανθρώπινο σκελετό.

Ο πόνος κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη από πίσω από πίσω, στις περισσότερες περιπτώσεις, υποδηλώνει την παθολογία των αρθρικών στοιχείων του ώμου, της σπονδυλικής στήλης ή των παρασπονδυλικών (παρασπονδυλικών) δομών. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν βλάβη στα εσωτερικά όργανα - βρόγχους, πνεύμονες, νεφρά και χοληδόχο κύστη. Το σύνδρομο επίμονου πόνου στην περιοχή της ωμοπλάτης δείχνει σχεδόν πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί ιατρική και μερικές φορές χειρουργική θεραπεία.

Μυϊκή καταπόνηση και φλεγμονή

Ένας μεγάλος αριθμός μυών είναι προσκολλημένοι στην ωμοπλάτη: υποκαπικός, κορακοειδής, μικρός και μεγάλος παστίλιος, δελτοειδής μυς. Τις περισσότερες φορές, υπάρχει πόνος κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη επειδή έχει εμφανιστεί ένα τέντωμα ή αναπτύσσεται μια φλεγμονώδης διαδικασία.

Το τέντωμα των μυών μπορεί να επιβαρύνει πολύ την πλάτη, σηκώνοντας και μεταφέροντας βάρη, προκαλώντας ξαφνικές κινήσεις και παρατεταμένες δυσάρεστες στάσεις. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η υπερβολική σωματική άσκηση από ένα απροετοίμαστο άτομο και η ακατάλληλη κίνηση είναι η αιτία.

Τα συμπτώματα ενός τεντώματος είναι τα εξής:

 • έντονος πόνος ποικίλης έντασης.
 • αυξημένος πόνος κατά τη στροφή και κλίση του σώματος.
 • Ανακούφιση σε ηρεμία.
 • Οίδημα και μώλωπες (που μπορεί να υποστούν σοβαρές βλάβες).

Η βασική αρχή της θεραπείας διαστρέμματος είναι η πλήρης ανάπαυση και η εξάλειψη του στρες. Αμέσως μετά τον τραυματισμό, πρέπει να εφαρμόσετε πάγο ή κρύα κομπρέσα στην οδυνηρή περιοχή ή να πάρετε ένα αναισθητικό χάπι εάν είναι απαραίτητο.

Με φλεγμονή των μυών - μυοσίτιδα - πονεμένες ανησυχίες πόνου που αυξάνονται με την πίεση και την κίνηση. Μερικές φορές υπάρχει ελαφρύ πρήξιμο και ερυθρότητα. Η γενική κατάσταση συχνά επιδεινώνεται: η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το κεφάλι πονάει και μικρές επώδυνες φώκιες μπορούν να γίνουν αισθητές στους μυς.

Τα αίτια της μυοσίτιδας είναι ποικίλα, αλλά τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στο πλαίσιο οξέων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων, γρίπης ή αμυγδαλίτιδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μύες στην περιοχή του θώρακα φλεγμονώνονται σχετικά σπάνια, αφού η μυοσίτιδα εντοπίζεται κυρίως στο άνω ή κάτω μέρος της πλάτης.

Μία από τις παραλλαγές είναι η οστεοποίηση της μυοσίτιδας ή της ινοδυσπλασίας - μια εξαιρετικά σπάνια μορφή της νόσου. Αυτή η συγγενής διαταραχή οστεογένεσης (σχηματισμός οστού) αναπτύσσεται γρήγορα και εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία.

Η ινοδυσπλασία είναι ο σχηματισμός οστεοποιημένων σημείων στη μυϊκή δομή που διευρύνουν σταδιακά και τραυματίζουν τον περιβάλλοντα ιστό. Η διαδικασία της οστεοποίησης μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν οπουδήποτε - κοντά στη σπονδυλική στήλη, στα άκρα ή στην περιοχή της πυέλου.

Αναφορά:Η οστεοποιητική μυοσίτιδα είναι ανίατη και δεν προσφέρεται καν για χειρουργική θεραπεία. Αφού αφαιρεθεί η οστεοποίηση, αυτά σχηματίζονται ξανά.

Μυοφασικό σύνδρομο

Ο μυϊκός πόνος στην πλάτη είναι συχνότερος μετά από πονοκέφαλο. Πάνω από το 40% των ανθρώπων πάσχουν από σύνδρομο χρόνιου πόνου, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες.

Το σύνδρομο μυοπεριτονίας είναι μια προοδευτική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό σημείων ενεργοποίησης (πόνου) στους μυς. Η διάμετρος κάθε σημείου κυμαίνεται από 1 έως 3 mm, η συσσώρευση σημείων μπορεί να δημιουργήσει μια οδυνηρή περιοχή 1 cm2. Αυτά τα σημεία σχηματίζονται υπό την επίδραση τραύματος και μυϊκής καταπόνησης.

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει αυτή τη διαδικασία:

 • Σκελετικές ανωμαλίες - σκολίωση (καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης προς τα αριστερά ή τα δεξιά), πυελική ασυμμετρία, συντόμευση ενός από τα άκρα, επίπεδα πόδια.
 • Τραυματισμοί στην πλάτη?
 • Ασθένειες της σπονδυλικής στήλης - οστεοχόνδρωση, σπονδυλοαρθρίτιδα, καθώς και κήλη και προεξοχή.
 • μακροχρόνια χρήση φαρμάκων-β-αποκλειστές, καρδιακοί γλυκοζίτες, ανταγωνιστές ασβεστίου, αντιαρρυθμικά, αναισθητικά.
 • Βλάβη στον συνδετικό ιστό σε αυτοάνοσα νοσήματα - ρευματισμοί, ερυθηματώδης λύκος.

Χολολιθίαση

Σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης, ο πόνος συχνά ακτινοβολεί στη δεξιά ωμοπλάτη. Αυτό οφείλεται σε σπασμό των λείων μυών όταν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης ερεθίζονται από τα σκυροδέματα (πέτρες) που σχηματίζονται. Η επίθεση της χολικής κολικής συνήθως συμβαίνει ξαφνικά και εστιάζει στη δεξιά πλευρά κάτω από τα πλευρά.

Το σύνδρομο πόνου έχει οξύ, κοπτικό χαρακτήρα και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά την κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών, πικάντικων τροφίμων και αλκοολούχων ποτών. Η αιτία μιας κρίσης μπορεί να είναι έντονη σωματική άσκηση, νευρικό στρες ή παρατεταμένη κλίση.

Όταν ο χοληφόρος πόρος είναι φραγμένος, ο πόνος γίνεται θαμπός και στυπτικός. Ένα συνοδευτικό σύμπτωμα είναι βαρύτητα στην κάτω κοιλιακή χώρα στη δεξιά πλευρά και ναυτία, η οποία μετατρέπεται σε έμετο. Είναι δυνατή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μερικές φορές σε υψηλές τιμές. Με απόφραξη του κύριου χολικού πόρου και απόφραξη του σφιγκτήρα μυ Oddi, αναπτύσσεται ίκτερος και τα κόπρανα αποχρωματίζονται.

Η θεραπεία της νόσου των χολόλιθων μπορεί να είναι συντηρητική και χειρουργική. Ελλείψει επιπλοκών, δεν πραγματοποιείται ειδική θεραπεία. Οι μεμονωμένες πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας λιθοτριψία κρουστικού κύματος.

Υποφρενικό απόστημα

Ο πόνος στην πλάτη στην περιοχή των ωμοπλάτων μπορεί να εξηγηθεί από το σχηματισμό ενός υποφρενικού αποστήματος - ενός αποστήματος εντοπισμένου κάτω από τον θόλο του διαφράγματος. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά όταν αναπτύσσεται περιτονίτιδα. Το παθογόνο μπορεί να είναι σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος ή E. coli.

Η μόλυνση εισέρχεται στο σώμα μετά από μερική ή πλήρη αφαίρεση του στομάχου, εκτομή του παγκρέατος, συρραφή του διάτρητου έλκους, αφαίρεση της σπλήνας. Η αιτία μπορεί να είναι φλεγμονώδης παθολογία εσωτερικών οργάνων, ανοιχτό ή κλειστό κοιλιακό τραύμα, καθώς και σοβαρές πνευμονικές βλάβες, οστεομυελίτιδα των σπονδύλων και οστών των πλευρών.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα - αδυναμία, εφίδρωση και πυρετός. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος μπορεί να διατηρείται σταθερή ή να αυξάνεται περιοδικά. Στη συνέχεια, αρχίζει να πονάει στο άνω τρίτο της κοιλιάς και στο κάτω μέρος του θώρακα από την πληγείσα πλευρά. Το σύνδρομο πόνου ποικίλης έντασης συχνά ακτινοβολεί κάτω από την ωμοπλάτη, τον ώμο ή την κλείδα.

Χαρακτηριστικά σημάδια ενός αποστήματος είναι η δύσπνοια, ο ξηρός βήχας, ο λόξυγκας και ο αυξημένος πόνος κατά την κίνηση, η βαθιά αναπνοή, ο βήχας και το φτέρνισμα. Ο ασθενής αναπνέει συχνά και ρηχά, προσπαθεί να πάρει μια ημι-καθιστή θέση.

Η θεραπεία του υποφρενικού αποστήματος συνίσταται στο χειρουργικό άνοιγμα και αποστράγγιση του αποστήματος, μετά το οποίο πραγματοποιείται αντιβακτηριακή, αντι-τοξική, αντιφλεγμονώδης και αποκαταστατική θεραπεία.

Αναφορά:Εάν η επέμβαση δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, το απόστημα σπάει στην κοιλιακή και υπεζωκοτική κοιλότητα, γεγονός που εγγυάται σχεδόν ένα θανατηφόρο αποτέλεσμα.

πλευρίτιδα

Ο πόνος κοντά στην ωμοπλάτη μπορεί να προκαλέσει βρογχοπνευμονική νόσο - πνευμονία ή βρογχίτιδα, που περιπλέκεται από πλευρίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να βλάψει τόσο κάτω όσο και πάνω από την ωμοπλάτη. Ωστόσο, η κύρια πηγή πόνου είναι το στήθος και η άνω κοιλιακή χώρα.

Η πλευρίτιδα είναι πάντα μια επιπλοκή μιας άλλης νόσου, συμπεριλαμβανομένων των κακοήθων νεοπλασμάτων. Μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή, ιογενή ή μυκητιακή μόλυνση, τραύμα και χειρουργική επέμβαση στο στήθος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλευρίτιδα αναπτύσσεται με φόντο αυτοάνοσες ασθένειες - σκληρόδερμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο, αγγειίτιδα, καθώς και πνευμονική θρομβοεμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, παγκρεατίτιδα.

Ένας κακοήθης όγκος διαγιγνώσκεται στο 25% των ασθενών με πλευρίτιδα - μεσοθηλίωμα ή μεταστάσεις από άλλα όργανα (μαστικός αδένας, ωοθήκες). Η μεταστατική πλευρίτιδα έχει συνήθως ήπια συμπτώματα και συχνά εκδηλώνεται μόνο με πόνο πίσω από το στήθος.

Εάν συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα εξιδρώματος, πρέπει να γίνει διάτρηση για εκκένωση ή αποστράγγιση. Ανάλογα με το γιατί αναπτύχθηκε η πλευρίτιδα, θα συνταγογραφηθεί ειδική θεραπεία. Μπορεί να περιέχει αντιβιοτικά, στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η μορφή της φυματίωσης αντιμετωπίζεται με ειδικά φάρμακα.

Νόσος ουρολιθίασης

Ο σχηματισμός λίθων στο ουροποιητικό σύστημα συμβαίνει συχνότερα σε μεσήλικες - από 25 έως 50 ετών. Η ασθένεια εξελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους: μερικοί έχουν συμπτώματα που περιορίζονται σε ένα μόνο δυσάρεστο επεισόδιο, άλλοι παραπονιούνται για τακτικές παροξύνσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ουρολιθίαση έχει μια χρόνια, παρατεταμένη πορεία.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο κολικός του νεφρού όταν ο ουρητήρας είναι αποκλεισμένος. Ο εντοπισμός του συνδρόμου πόνου εξαρτάται από τη θέση της πέτρας και η ένταση εξαρτάται από το μέγεθός της. Ο πόνος της δεξιάς ωμοπλάτης εμφανίζεται όταν επηρεάζεται ο δεξιός νεφρός. Όταν η πέτρα είναι χαμηλότερη, το κάτω μέρος της πλάτης ή η κοιλιά πονάει.

Νεφρική νόσος ως αιτία πόνου κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη

Τυπικά συμπτώματα της ουρολιθίασης είναι η συχνότερη παρόρμηση και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ο πυρετός και η ναυτία.

Η μέθοδος θεραπείας μπορεί να είναι συντηρητική και χειρουργική. Τις περισσότερες φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι ενδείξεις για την εφαρμογή του είναι:

 • μεγάλες πέτρες?
 • ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας ·
 • Εντοπισμός πέτρας στο νεφρό, τη νεφρική λεκάνη ή τον ουρητήρα.
 • πυώδης πυελονεφρίτιδα.

Η επέμβαση μπορεί να είναι ανοικτή ή ενδοσκοπική. Η λιθοτριψία κύματος κλονισμού είναι η πιο ήπια μέθοδος για τη μείωση του ποσοστού των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Κατά τη λειτουργία, οι πέτρες συνθλίβονται με τη βοήθεια ενός ανακλαστήρα που εκπέμπει ηλεκτρο-υδραυλικά κύματα. Μετά τη σύνθλιψη, τα σωματίδια πέτρας και η άμμος απεκκρίνονται στα ούρα. Μερικές φορές η κίνησή τους κατά μήκος του ουρητήρα προκαλεί νεφρικό κολικό, ο οποίος μπορεί εύκολα να σταματήσει με φαρμακευτική αγωγή.

Αναφορά:οποιαδήποτε λειτουργία δεν είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή. Επομένως, πραγματοποιείται αναγκαστικά πολύπλοκη θεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Μεσοπλεύρια νευραλγία

Η μεσοπλεύρια νευραλγία (θωρακικός πόνος) χαρακτηρίζεται από σοβαρά συμπτώματα και τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται ως οξύς, μαχαιρωτικός πόνος στα πλευρά τόσο μπροστά όσο και πίσω. Μπορεί να συμβεί κατά διαστήματα ή να είναι μια διαρκής διαταραχή. Το σύνδρομο πόνου είναι επώδυνο, καυστικό ή θαμπό, αλλά πάντα δύσκολο να αντέξει.

Χαρακτηριστικό σημάδι νευραλγίας είναι η απότομη αύξηση του πόνου κατά την εισπνοή, την αλλαγή στάσης ή το φτέρνισμα. Συχνά κατά τη διάρκεια μιας επίπονης επίθεσης, οι μύες συστρέφονται, η εφίδρωση αυξάνεται, το δέρμα γίνεται κόκκινο ή, αντίθετα, χλωμό. Το μούδιασμα εμφανίζεται στο σημείο της βλάβης των νευρικών απολήξεων.

Η άμεση αιτία της παθολογίας είναι το τσίμπημα των νευρικών ριζών, το οποίο ευνοείται από διάφορους παράγοντες και ασθένειες:

 • Οστεοχόνδρωση;
 • Σπονδυλίτιδα;
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα;
 • πρωτογενείς και μεταστατικοί όγκοι.
 • διαταραχή του στομάχου (γαστρίτιδα).
 • αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα αιμοφόρα αγγεία.
 • Μεταβολική νόσος;
 • Τραύμα στο στήθος.
 • Γρίπη, SARS;
 • Υποθερμία και ρεύματα.
 • παρατεταμένο ή σοβαρό νευρικό στρες.
 • υψηλή φυσική δραστηριότητα
 • ανεπιτυχής περιστροφή σώματος, παρατεταμένη παραμονή σε στατική θέση.

Αναφορά:Η μεσοπλεύρια νευραλγία χαρακτηρίζεται από πόνο που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως τρία λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής προσπαθεί να μην αναπνεύσει ή να κινηθεί για να μην επιδεινώσει τον πόνο.

Η κύρια κατεύθυνση της θεραπείας είναι η ανακούφιση του συνδρόμου πόνου, για την οποία συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα (ΜΣΑΦ). Εάν ο πόνος είναι έντονος, πραγματοποιούνται θεραπευτικοί αποκλεισμοί με αναισθητικά και στεροειδή. Τα ηρεμιστικά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το όριο διέγερσης του ΚΝΣ.

Η ειδική θεραπεία θα εξαρτηθεί από την προέλευση της νευραλγίας και μπορεί να περιλαμβάνει αντιιικά, αντιισταμινικά και μυοχαλαρωτικά.

Νεοπλάσματα

Οι όγκοι των οστών στην ωμοπλάτη είναι πολύ σπάνιοι και μπορεί να είναι και καλοήθεις και κακοήθεις. Τα πρώτα περιλαμβάνουν οστεώματα και χόνδρομα, τα δεύτερα - χονδροσάρκωμα και σάρκωμα Ewing. Το οστεόμα χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη και ευνοϊκή πορεία. Παιδιά και έφηβοι ηλικίας μεταξύ 5 και 20 ετών επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Τα οστεώματα μπορούν να αναπτυχθούν ασυμπτωματικά και να εκδηλωθούν μόνο όταν οι περιβάλλοντες δομές - νευρικές ρίζες και αιμοφόρα αγγεία - συμπιέζονται. Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική, δεν υπάρχουν πρακτικά υποτροπές.

Το χόνδρομα είναι ένας καλοήθης όγκος που προέρχεται από ιστό χόνδρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν το χόνδρο εντοπίζεται στην ωμοπλάτη, τότε ο όγκος συχνά εκφυλίζεται σε κακοήθη. Λόγω του υψηλού κινδύνου κακοήθειας, τέτοιοι σχηματισμοί αφαιρούνται ριζικά.

Το χονδροσάρκωμα, όπως και το χόνδρο, σχηματίζεται από ιστό χόνδρου, αλλά είναι κακοήθη και διαδεδομένο. Η ανάπτυξή του συνοδεύεται από αυξανόμενο πόνο και πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή.

Το χονδροσάρκωμα εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στη μέση ηλικία - από 40 έως 60 ετών. Τις περισσότερες φορές, οι άντρες υποφέρουν. Η κύρια μέθοδος θεραπείας είναι η αφαίρεση του όγκου. εάν η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γίνονται χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας από τους πιο επιθετικούς κακοήθεις όγκους που είναι επιρρεπής σε πρώιμη μετάσταση. Επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους, εκδηλώνεται με σοβαρά συμπτώματα - πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα.

Δεδομένου ότι ο όγκος είναι πολύ επιθετικός, πραγματοποιείται τόσο χειρουργική όσο και θεραπευτική θεραπεία. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία πραγματοποιούνται πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιώντας υψηλές δόσεις και πολλαπλά φάρμακα. Η πρόγνωση της νόσου είναι εν μέρει δυσμενής.

Ο πόνος κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη μπορεί να είναι ένα εντελώς ακίνδυνο σύμπτωμα ή να υποδεικνύει μια σοβαρή ασθένεια. Για να απαλλαγείτε από τον πόνο και να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές, χρειάζεστε ειδική συμβουλή και εξέταση. Με βάση τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει θεραπεία και θα δώσει τις απαραίτητες συστάσεις. Γίτσες!