Ορθωση γόνατος για στερέωση της άρθρωσης του γόνατος: τύποι, ενδείξεις, επιλογή

επίδεσμος γονάτων

Η καλή κατάσταση της άρθρωσης του γόνατος είναι σημαντική για τη φυσιολογική κίνηση. Σε περίπτωση προβλημάτων, ασθενειών ή τραυματισμών στην άρθρωση και στο μυοσκελετικό σύστημα, κάθε βήμα συνδέεται με έντονο, μερικές φορές αφόρητο πόνο στο γόνατο. Για τη θεραπεία της άρθρωσης του γόνατος συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή και χρήση φυσιοθεραπείας. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του από εξωτερικές επιδράσεις. Για αυτό, εφευρέθηκε μια όρθωση γόνατος για τη στερέωση της άρθρωσης του γόνατος. Τέτοιες συσκευές είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετικούς βαθμούς προστασίας και έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Ενδείξεις για τη χρήση επιγονατιδικού νάρθηκα

Ενδείξεις για τη χρήση επιγονατιδικού νάρθηκα

Τέτοιες συσκευές στερέωσης χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την προστασία της προσβεβλημένης άρθρωσης, αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε αυτήν, καθώς και για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της μετά από τραυματισμούς και επεμβάσεις. Οι επιγονατίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για θεραπεία (π. χ. για αρθρώσεις) όσο και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, μπορείτε να φορέσετε τη συσκευή μόνο μετά το ραντεβού του θεράποντος ιατρού, διαφορετικά θα υπάρξει παραβίαση της παροχής αίματος στην άρθρωση και θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η χρήση γονάτου ενδείκνυται τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη διαφόρων παθολογιών. Συχνά συστήνονται σε αθλητές για την πρόληψη τραυματισμών. Η συσκευή στερέωσης συνταγογραφείται για θεραπεία:

 • οστεοαρθρίτιδα και αρθρίτιδα?
 • Εξαρθρήματα και υπεξαρθρώσεις.
 • παθολογίες ρευματικής φύσης.
 • διαστρέμματα?
 • Τραυματισμοί και επακόλουθη αστάθεια των αρθρώσεων.

Συχνά η χρήση σταθεροποιητικού συνταγογραφείται στην περίοδο αποκατάστασης μετά από πολύπλοκους τραυματισμούς ή επεμβάσεις.

Η χρήση ορθοτομής συνιστάται για:

 • Ανακούφιση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος. Η συσκευή συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από αρθρικές παθήσεις, όταν κάθε βήμα συνοδεύεται από αφόρητες οδυνηρές αισθήσεις που επιβραδύνουν σημαντικά την ανάρρωση.
 • Πρόληψη ασθενειών και τραυματισμών. Η χρήση επιγονατίδων και επιδέσμων στον αθλητισμό συνιστάται ανεπιφύλακτα σε αθλητές και άτομα που εργάζονται στον τομέα του εμπορίου και των κατασκευών. Τα υπέρβαρα άτομα πρέπει να φορούν ένα ειδικό ελαστικό στήριγμα γονάτων.
 • Άσκηση για πόνο στο γόνατο
 • Στερέωση της τραυματισμένης άρθρωσης του γόνατος. Σε αυτή την περίπτωση, συνταγογραφείται η χρήση συμπιεστικού επιδέσμου για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στο γόνατο ή τον μηνίσκο και τη μείωση του έντονου πόνου και του οιδήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή στερέωσης είναι ένα είδος πρόσθετου σταθεροποιητή για την άρθρωση.
 • περιορισμούς κίνησης. Για αυτό, συνταγογραφείται η χρήση άκαμπτου επιδέσμου, ο οποίος αποκλείει εντελώς τυχόν κινήσεις.

Οι επιγονατίδες βοηθούν:

 1. Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.
 2. Πρόληψη τραυματισμών μηνίσκου και γονάτων.
 3. Ενδυνάμωση της κατεστραμμένης άρθρωσης.
 4. Κρατήστε τον ασθενή σε κίνηση.
 5. μειώσει τον πόνο.
 6. Βελτίωση της λεμφικής παροχέτευσης και της κυκλοφορίας του αίματος.
 7. εξάλειψη του οιδήματος.
 8. Ελαχιστοποίηση των φλεγμονωδών διεργασιών στην άρθρωση.
 9. μείωση φορτίου.
 10. Διευκολύνετε την κίνηση του γόνατος.
Οφέλη από επιδέσμους γονάτων

Επιπλέον, τα ορθοπεδικά σταθεροποιητικά είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα μη πρακτικά γύψινα εκμαγεία.

Από τι υλικά κατασκευάζονται τα σιδεράκια;

Σημαντική ποσότητα υλικών χρησιμοποιείται για την κατασκευή ορθοσωλήνων. Τα πιο δημοφιλή είναι:

 1. γούνα σκύλου. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή επιγονατίδων με θερμαντικό αποτέλεσμα.
 2. Βαμβάκι. Χρησιμοποιείται για να προσθέσει αντοχή και ελαστικότητα στους σφιγκτήρες.
 3. Lycra, ελαστάνη, πολυουρεθάνη - συνθετικά ελαστικά υφάσματα με υψηλή αναπνοή.
 4. νεοπρένιο. Ελαστικό υλικό που συμβάλλει στην άριστη στερέωση της άρθρωσης του γόνατος. Αυτά τα επιγονατάκια είναι εύκολο να τα φροντίσετε. Έχουν επίσης θερμαντικό αποτέλεσμα.
Τύποι επιγονατίδων

Συσκευές για τη στερέωση του γόνατος: ποικιλίες

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μοντέλων και τύπων αυτής της ορθοπεδικής συσκευής. Διαφέρουν ως προς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Το στήριγμα γονάτου μπορεί να είναι ανοιχτό ή κλειστό, εύκαμπτο ή άκαμπτο. Επιπλέον, τα επιγονατίδες για την άρθρωση του γόνατος μπορούν να εξοπλιστούν με μεντεσέδες, μεταλλικά ένθετα, μαγνητικές πλάκες, δακτυλίους σιλικόνης και ακόμη και μια πηγή υπέρυθρης θέρμανσης.

Ανάλογα με τον σκοπό στερέωσης του προϊόντος, παρουσιάζονται στις ακόλουθες παραλλαγές.

 1. επίδεσμος. Ελαστικός κορσέ που βοηθά στη σταθεροποίηση, τη θέρμανση και τη μείωση του φορτίου στη ζώνη του γόνατος.
 2. όρθωση. Έχει ομοιότητες με έναν επίδεσμο αλλά είναι πιο λειτουργικό.
 3. διαβήτης. Χρησιμοποιείται για προληπτικούς σκοπούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της άρθρωσης του γόνατος και στην πρόληψη της βλάβης.
 4. Στερεώνω. Η άκαμπτη όρθωση γόνατος χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις στην περίοδο αποκατάστασης. Εκχωρήστε τέτοιες επιγονατίδες για οστεοαρθρίτιδα.
 5. Παιδαγωγός. Μια συσκευή με τη μορφή μεταλλικού κρίκου με άκαμπτο εξάρτημα. Αναθέστε το μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Τα μαλακά υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή τέτοιων επιγονατίδων. Αυτή η συσκευή είναι υποαλλεργική.
 6. Ελαστική επιγονατίδα. Πολλές γνωστές συσκευές, βολικές και εύχρηστες.
 7. Ταινία-κασέτα. Ελαστική ταινία. Το καθήκον της ταινίας είναι να ανακουφίσει τους μύες και τους συνδέσμους.

Αναλυτικά για την όρθωση γόνατος

Ο επίδεσμος στην άρθρωση του γόνατος χρησιμοποιείται για την εύκολη στερέωση του γόνατος. Το μαξιλαράκι γονάτων βοηθά στην ελαχιστοποίηση του φορτίου, αλλά ταυτόχρονα τέτοιες συσκευές δεν εμποδίζουν την κίνηση. Για την κατασκευή στερεωτικών, χρησιμοποιούνται βαμβάκι, συνθετικά και πλεκτά.

Μια όρθωση είναι κάπως παρόμοια με έναν επίδεσμο. Η κύρια διαφορά είναι η παρουσία πρόσθετων στοιχείων στο πρώτο. Τέτοια προϊόντα είναι λειτουργικά και βοηθούν στη στερέωση της άρθρωσης του γόνατος ανάλογα με την περίσταση. Μπορούν να εξοπλιστούν με άκαμπτες νευρώσεις και ένθετα, δακτυλίους σιλικόνης, πλευρικούς μεντεσέδες. Μπορείτε να φτιάξετε τον επίδεσμο στο γόνατο με Velcro.

Ο νάρθηκας είναι ένας ειδικός νάρθηκας, ο κύριος σκοπός του οποίου είναι η μέτρια ή σκληρή στερέωση. Η συσκευή είναι πολύ πιο βολική και πρακτική από έναν γύψινο νάρθηκα. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται νάρθηκας αντί για γύψο, ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος μειώνεται σημαντικά.

Νάρθηκας για άρθρωση γόνατος

Όσον αφορά τον νάρθηκα, ο κύριος σκοπός ενός τέτοιου επιγονατοσιδήρου είναι να ακινητοποιήσει πλήρως το γόνατο. Το στήριγμα γονάτου είναι εξοπλισμένο με μεντεσέδες που επιτρέπουν στον ασθενή να κινείται χωρίς να πιέζει το γόνατο, καθώς και ενισχυτικά καλυμμένα με νεοπρένιο που βοηθούν να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις χωρίς να τραυματιστεί ο μηνίσκος. Τέτοιες συσκευές φοριούνται για τη στερέωση της άρθρωσης σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η γονάρθρωση, καθώς και οι ρήξεις μηνίσκου.

Οι δαγκάνες είναι σχεδιασμένες για άτομα που αθλούνται ενεργά και ακολουθούν ενεργό τρόπο ζωής. Η δαγκάνα βοηθά στην αποφυγή του κινδύνου διάφορων τραυματισμών, προστατεύει και στερεώνει όχι μόνο την άρθρωση, αλλά και τους πλάγιους μύες και τους συνδέσμους, την επιγονατίδα και τον μηνίσκο.

Ο ελαστικός επίδεσμος είχε μεγάλη εκτίμηση πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων συσκευών στερέωσης. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αθλημάτων για την πρόληψη τραυματισμών και την ελαχιστοποίηση του πόνου.

ελαστικός επίδεσμος γονάτων

Η ταινία είναι ένας μοναδικός επίδεσμος εξοπλισμένος με ειδική κολλητική επιφάνεια. Με τη σωστή χρήση του προϊόντος δεν τσιμπάει η άρθρωση και δεν περιορίζονται οι κινήσεις, αλλά αντιθέτως γίνεται μικρομασάζ του δέρματος. Για την κατασκευή τέτοιων βραχιόνων, χρησιμοποιείται κυρίως βαμβάκι. Αυτό το προϊόν βοηθά στην ελαχιστοποίηση του πόνου στην προσβεβλημένη άρθρωση, το πρήξιμο και τους μώλωπες.

Συστάσεις για την επιλογή επιγονατιδικού νάρθηκα

Συστάσεις για την επιλογή ορθοσωμάτων για το γόνατο

Η όρθωση για την άρθρωση του γόνατος επιλέγεται μόνο από ειδικευμένο ειδικό και ανάλογα με τον σκοπό. Η επιγονατίδα πρέπει να αντιστοιχεί στις επιμέρους παραμέτρους του γονάτου. Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να επιλέξετε μια συσκευή μόνοι σας, ειδικά εάν υπάρχουν παράπονα πόνου. Μια εσφαλμένα επιλεγμένη όρθωση γόνατος μπορεί να είναι επιβλαβής. Ιδανικά, η επιγονατίδα πρέπει να ταιριάζει στο γόνατο, να στερεώνει την άρθρωση, αλλά να μην την πιέζει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι μεγάλο, θα γλιστρήσει και επομένως δεν θα εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Πρέπει να αγοράσετε έναν επίδεσμο μόνο σε εξειδικευμένο κατάστημα. Οι τιμές των ορθωτικών διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, το μοντέλο και τη λειτουργικότητα της συσκευής.

Όσο για το μέγεθος, ορίστε πώς να προσδιορίσετε το δικό σας: Μετρήστε το πόδι σας ακριβώς πάνω από το γόνατο (περίπου έξι ίντσες). Εάν η περιφέρεια του ισχίου είναι 44 cm, τότε το μέγεθός σας είναι S, 44-54 cm - M, 54-60 cm - L, 60-67 cm - XL, 67 και άνω - XXL.

Για να μην μπερδευτείτε με το μέγεθος, φροντίστε να μετρήσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε.

Πώς να φροντίσετε την όρθωση του γόνατος σας

Για να σας εξυπηρετήσει ο ορθοπεδικός επίδεσμος γονάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην χάσει τις θεραπευτικές και προληπτικές του ιδιότητες, πρέπει να τον φροντίζετε και να ακολουθείτε τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται από τις οδηγίες.

 1. Μην πλένετε τον επίδεσμο στο πλυντήριο.
 2. Μην σιδερώνετε τη μπάρα.
 3. Μην κρεμάτε το προϊόν για να στεγνώσει. Απλώστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε την παραμόρφωση και το τέντωμα της όρθωσης.
 4. Μην χρησιμοποιείτε πρόσθετα χημικά κατά το πλύσιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επίδεσμο μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Εάν αθλείστε και αποφασίσετε να προσέχετε την κατάσταση των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καλό είναι να αγοράσετε μια όρθωση παρουσία προπονητή. Μην φοράτε επιγονατίδα για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Φορέστε το μόνο την ώρα του αθλητισμού ή της άσκησης.