Αιτίες πόνου στη δεξιά πλευρά από πίσω: τύποι πόνου και μέθοδοι διάγνωσης

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα για τα οποία οι ασθενείς επισκέπτονται γιατρό. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί να έχει διαφορετική προέλευση, εντοπισμό, χαρακτήρα κ. λπ. Συγκεκριμένα, εάν ένα άτομο έχει πόνο στην πλάτη στη δεξιά πλευρά, αυτό μπορεί να υποδεικνύει τόσο μικροτραυματισμούς όσο και την ανάπτυξη σοβαρών παθολογιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτία του πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης δεν έγκειται απαραίτητα στις παθολογικές διεργασίες που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη ή την πλάτη. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί, μπορεί δηλαδή να υποδεικνύει ασθένειες διαφόρων οργάνων και συστημάτων. Τώρα θα εξετάσουμε ποιοι τύποι επώδυνων συνδρόμων εντοπίζονται, ποιες είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους, καθώς και οι αρχές της διάγνωσης.

Πόνος στη δεξιά πλευρά της πλάτης

είδη πόνου

Πριν αναζητήσετε τις αιτίες των δυσάρεστων αισθήσεων, πρέπει να κατανοήσετε την ταξινόμησή τους. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι ποιοι τύποι πόνου στην πλάτη είναι σωστά.

Η ικανότητα αναγνώρισης του συνδρόμου πόνου, της ιδιαιτερότητας και της φύσης του, σας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την κλινική εικόνα στον γιατρό και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Ταυτόχρονα, ο γιατρός, έχοντας λάβει μια περιγραφή των συμπτωμάτων, μπορεί να κάνει εικασίες για την προέλευση του πόνου. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία εντοπισμού της διάγνωσης και συνταγογράφησης θεραπείας στο μέλλον.

Ο πόνος είναι των παρακάτω τύπων:

οξύς πόνος

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πόνου και επίσης ο πιο σοβαρός. Χαρακτηρίζονται από την αυξημένη έντασή τους, καθώς και από την ξαφνική εμφάνισή τους. Είναι δύσκολο να τα ανεχθούν οι ασθενείς και απαιτούν τη χρήση παυσίπονων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οξύς πόνος διακόπτεται επιτυχώς με αναλγητικά ή αντισπασμωδικά. Ένα τέτοιο σύνδρομο πόνου διακρίνεται από τη σύντομη διάρκειά του, εμφανίζεται τόσο απότομα όσο εξαφανίζεται, αλλά αυτές οι εκδηλώσεις των περιπτώσεων είναι κυκλικές.

Οξύς πόνος στην πλάτη

Ένας υποτύπος οξείας, που χαρακτηρίζεται από ένταση και αιφνίδιο. Χαρακτηρίζονται ως μαχαιρώματα ή κόψιμο, ενώ ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο έντονος και απροσδόκητος που το άτομο κυριολεκτικά «στρίβεται». Οι ασθενείς με πόνους πυροβολισμού είναι πάντα ευερέθιστοι καθώς βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση αναμονής μιας νέας κρίσης που είναι απρόβλεπτη Οξύς πόνος στη δεξιά πλευρά συχνά ακτινοβολεί προς τα πίσω, δηλαδή ακτινοβολεί παρόλο που το επίκεντρό του βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σώματος.

Θαμπός πόνος στη δεξιά πλευρά

Ο δεύτερος τύπος συνδρόμου πόνου ως προς την ποικιλία, που διαφέρει από τον πρώτο σε πολύ λιγότερο υψηλή ένταση. Το κύριο μειονέκτημα του θαμπού πόνου είναι η μεθοδολογία και η επιμονή του. Τέτοιες οδυνηρές αισθήσεις δεν εξαφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενοχλούν συνεχώς ένα άτομο, ακόμη και σε ένα όνειρο. Ο θαμπός πόνος αντέχεται ευκολότερα λόγω της χαμηλής έντασης, αλλά ταυτόχρονα ανακουφίζεται λιγότερο με φαρμακευτική αγωγή, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα στα αίτια του συνδρόμου του πόνου.

πόνος στη δεξιά πλάτη

Ένας από τους τύπους θαμπού πόνου, που ακτινοβολεί από άλλο τμήμα στην πλάτη στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα συχνός με διάφορες παθήσεις των οργάνων. Επιπλέον, ο πόνος είναι συχνά σημάδι υπερέντασης των μυών της πλάτης, που μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από σωματική άσκηση στη δουλειά ή στο γυμναστήριο. Ο πόνος στα δεξιά κάτω από τα πλευρά από πίσω εμφανίζεται λόγω μυϊκής έντασης λόγω παρατεταμένης αναγκαστικής παραμονής σε άβολη θέση.

Σχέδιο πόνου στη δεξιά πλευρά

Ο δεύτερος τύπος θαμπού πόνου, ο οποίος επίσης χαρακτηρίζεται από μονοτονία, σταθερότητα και διάρκεια. Η ένταση του πόνου σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης μικρή, αλλά όλοι οι θαμποί πόνοι έχουν ένα δυσάρεστο χαρακτηριστικό - αυξάνονται για μικρό χρονικό διάστημα με ανεπιτυχείς, απρόσεκτες κινήσεις, απότομη αλλαγή στη θέση του σώματος κ. λπ. Σε αυτή την περίπτωση, ένα άτομο αισθάνεται μια βραχυπρόθεσμη έκρηξη πόνου, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μούδιασμα, το σύνδρομο πόνου γίνεται και πάλι υποτονικό. Γι' αυτό οι πόνοι έλξης πήραν τέτοιο όνομα, προκαλούν την αίσθηση ότι κάτι τραβάει έναν μυ ή ένα οστό, για παράδειγμα όταν ένας πόνος έλξης ακτινοβολεί από την οσφυοϊερή περιοχή στο δεξί πόδι.

Εκτός από την παραπάνω διαβάθμιση, η κύρια διαίρεση του συνδρόμου πόνου σε τύπους είναι η διαίρεση σε αδύναμο και έντονο πόνο. Δυστυχώς, αυτοί οι δείκτες είναι υποκειμενικοί, αφού εξαρτώνται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού του κάθε ατόμου. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για ευαισθησία, κατώφλι πόνου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε την ένταση των βιωμένων δυσάρεστων αισθήσεων στον θεράποντα ιατρό.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την ένταση, καθώς και τον εντοπισμό του συνδρόμου του πόνου, επιτρέπουν στον γιατρό όχι μόνο να επισημάνει μια πιθανή αιτία της δυσφορίας, αλλά και να κατανοήσει περίπου σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται η παθολογική διαδικασία.

Γιατί πονάει και γιατί;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν ποικίλες αιτίες πόνου στο δεξιό υποχόνδριο από πίσω, καθώς και πάνω ή κάτω από την περιοχή του θώρακα, αλλά και στα δεξιά. Ταυτόχρονα, το σύνδρομο πόνου διαφέρει εντυπωσιακά ως προς την ένταση, τον χαρακτήρα και τον εντοπισμό. Επιπλέον, η πλάτη, οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη δεν είναι πάντα η αιτία του συνδρόμου του πόνου.

Ας δούμε τις πιο κοινές αιτίες πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης:

οστεοχονδρωσις

Η οστεοχόνδρωση είναι ο ηγέτης σε συχνότητα και επικράτηση, μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που συζητήθηκαν. Η παθολογική διαδικασία χαρακτηρίζεται από δυστροφικές διαταραχές στον χόνδρο της σπονδυλικής στήλης, ακολουθούμενες από την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας σε παρακείμενους ιστούς. Ταυτόχρονα, η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης επιδεινώνεται απότομα, υπάρχει παραβίαση των ριζών του νωτιαίου μυελού ή στένωση του αυλού του νωτιαίου σωλήνα. Ο πόνος κάτω από τη δεξιά πλευρά ή μόνο στο πλάι εμφανίζεται με την ανάπτυξη παθολογίας στο στήθος ή στην οσφυϊκή περιοχή. Στη φύση, ο πόνος είναι συχνά θαμπός, πονάει ή πονάει και επιδεινώνεται με σκύψιμο, απρόσεκτες κινήσεις και σωματική καταπόνηση.

ριζίτιδα

Παθολογία που σχετίζεται με βλάβη στις ρίζες του νωτιαίου μυελού, κατά την οποία ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, θαμπό ή οξύ, ανάλογα με το άτομο. Με αυτή την ασθένεια, ο πόνος συχνά ακτινοβολεί όχι μόνο στη δεξιά πλευρά της πλάτης, αλλά και στην ωμοπλάτη, τον δεξιό ώμο κ. λπ.

κήλη

Ο σχηματισμός μεταξύ των σπονδύλων που συμβάλλει στην προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτή η παθολογία συνοδεύεται από ένα σύνδρομο συνεχούς πόνου με δυσάρεστες αισθήσεις πόνου ή τραβήγματος. Με μια μεσοσπονδυλική κήλη, ο πόνος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ υπάρχει κορύφωση σε ένταση. Ο πόνος προκαλείται στο δεξιό υποχόνδριο όταν σχηματίζεται στο επίπεδο του αντίστοιχου ζεύγους σπονδύλων. Οι απότομες κινήσεις, η άρση βαρών ή η ψηλάφηση του σημείου σχηματισμού της κήλης αντιδρούν με οξύ, έντονο πόνο στην πλάτη.

σπονδύλωση

Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό του οστικού ιστού των σπονδύλων. Λόγω της διαστολής, οι νευρικές απολήξεις του νωτιαίου μυελού συμπιέζονται, αναπτύσσεται ένα σταθερό και σταθερό σύνδρομο πόνου. Οι δυσάρεστες αισθήσεις είναι ταυτόχρονα θαμπές, πονάνε, τραβούν στη φύση, δεν εξασθενούν ακόμη και όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε.

Τα τέσσερα σημεία που περιγράφονται παραπάνω αφορούν αποκλειστικά σε πόνους που προκαλούνται από παθήσεις της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης, κήλες, οστεοχονδρώσεις, προεξοχές κ. λπ. Αλλά πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε άλλες πιθανές αιτίες πόνου:

Παθολογίες του ουροποιητικού συστήματος

Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα παθολογιών αυτού του τύπου είναι η ουρολιθίαση, η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό λίθων. Σε αυτή την περίπτωση, ο εντοπισμός του πόνου εξαρτάται από τη θέση των λίθων. Όταν σχηματίζονται στο κάτω μέρος του ουρητήρα, εμφανίζεται έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, δίνοντας στο πλάι.

ισχιαλγία

Ένα χαρακτηριστικό της ισχιαλγίας είναι ο τραυματισμός του ισχιακού νεύρου, μετά τον οποίο γίνεται φλεγμονή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Δεδομένου ότι το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο στο σώμα και ξεκινά από την οσφυϊκή περιοχή, ο πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη δεν είναι ασυνήθιστος με αυτήν την πάθηση. Από τη φύση τους είναι αιχμηρά, δυνατά, μαχαιρώματα, αλλά εμφανίζονται σε κρίσεις που περιγράφονται από τους ασθενείς ως έντονο πόνο στην πλάτη.

προβλήματα στα νεφρά

Η πιο κοινή ασθένεια αυτής της κατηγορίας είναι η πυελονεφρίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονώδης διαδικασία στα νεφρά βακτηριακής αιτιολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς, ανάλογα με το ποιος νεφρός έχει φλεγμονή. Ο πόνος είναι συχνά θαμπός και πονάει, αλλά μπορεί επίσης να μοιάζει με κολικό του νεφρού. Σε αυτή την περίπτωση, ο νεφρικός κολικός είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια των νεφρών, η οποία συνοδεύεται επίσης από πόνο στη δεξιά πλευρά από πίσω. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το σύνδρομο πόνου είναι πολύ ισχυρό και, με την ανάπτυξη της παθολογίας, μπορεί να καλύψει ολόκληρη την οσφυϊκή περιοχή.

ηπατική νόσο

Όπως γνωρίζετε, το συκώτι βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Κατά συνέπεια, οι παθολογίες αυτού του οργάνου συνοδεύονται πολύ συχνά από πόνο στην πλάτη στη δεξιά πλευρά. Μεταξύ των παθολογικών διεργασιών, οι πιο δυσάρεστες και επώδυνες είναι ο ηπατικός κολικός ή η κίρρωση. Μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή είναι μια σπάνια ρήξη ήπατος, κατά την οποία ένα άτομο βιώνει έντονο πόνο, συνοδευόμενο από εσωτερική αιμορραγία.

Παθολογίες του στομάχου και των εντέρων

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασθένειες του στομάχου και των εντέρων, που συνοδεύονται από δυσάρεστες αισθήσεις που ακτινοβολούν στην πλάτη. Πρόκειται για οξείες μορφές γαστρίτιδας, γαστρικά έλκη, κολικούς του εντέρου κ. λπ. Ωστόσο, οι ασθένειες αυτού του τύπου συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα (ναυτία, διαταραχές κοπράνων, έμετος κ. λπ. ).

παθήσεις της αναπνευστικής οδού

Σε αυτή την περίπτωση, εμπλέκονται άμεσα ασθένειες των πνευμόνων, από τις οποίες η πλευρίτιδα (φλεγμονή των υπεζωκοτικών ιστών), η πνευμονία (φλεγμονή των πνευμόνων) θεωρούνται τα πιο συχνά και η φυματίωση είναι επίσης μεταξύ των πιθανών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο πόνος στη δεξιά πλευρά εμφανίζεται όταν επηρεάζεται ο δεξιός πνεύμονας. Οι πόνοι είναι διαφορετικής φύσης, ως επί το πλείστον αιχμηρά και μαχαιρώματα, που επιδεινώνονται όταν βήχετε.

καρδιακές παθολογίες

Η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου εξετάζονται κυρίως. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται αισθήσεις πόνου στην πλάτη, στη δεξιά πλευρά της πλάτης στην περιοχή του θώρακα λόγω πόνου στη ζώνη, είναι οξείες και μαχαιριές στη φύση τους, επιδεινώνονται από καταπόνηση, βήχα, βαθιά αναπνοή κ. λπ.

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή οξεία χολοκυστίτιδα

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα στο οποίο οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής κοιλότητας. Ωστόσο, ο πόνος ακτινοβολεί στη δεξιά πλευρά ή ακόμα και κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη. Όλες οι δυσάρεστες αισθήσεις εμφανίζονται κυρίως μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αλκοολούχων ποτών. Η κλινική εικόνα συμπληρώνεται από ναυτία, έμετο, αίσθημα πικρίας στη στοματική κοιλότητα.

εγκυμοσύνη

Ο πόνος στις εγκύους είναι πιο συχνός στην αρχή ή στα μέσα του τρίτου τριμήνου. Αυτό εξηγείται από την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς στα μεταγενέστερα στάδια φτάνει σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το φορτίο στην πλάτη της μέλλουσας μητέρας. Επιπλέον, οι αισθήσεις πόνου προκύπτουν επειδή το κέντρο βάρους μετατοπίζεται ή οι μεμονωμένοι μύες φορτώνονται περισσότερο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στην κάτω δεξιά γωνία, εμφανίζεται κυρίως στην οσφυϊκή χώρα και εξαφανίζεται όταν η γυναίκα είναι σε ηρεμία.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν άλλο πολύ κοινό παράγοντα - τη μηχανική βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αίτια της ενόχλησης είναι χτυπήματα, μώλωπες, διαστρέμματα, εξαρθρήματα και κατάγματα. Αυτό το σημείο μπορεί επίσης να αποδοθεί σε μυϊκό πόνο που προκαλείται από υπερβολική σωματική καταπόνηση στην πλάτη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του συνδρόμου πόνου στη δεξιά πλευρά από την πλάτη, γνωρίζοντας ακόμη και όλες τις πιθανές μεταβλητές. Επομένως, η αιτιολογική διάγνωση και η θεραπεία του πόνου είναι έννοιες αδιαχώριστες. Για να καθορίσετε με ακρίβεια τη διάγνωση, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Διάγνωση - με ποιον να επικοινωνήσετε;

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να πάτε στον τοπικό θεραπευτή, ο οποίος, με βάση τυχόν παράπονα, θα σας παραπέμψει σε έναν στενό ειδικό. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του πόνου στη δεξιά πλευρά της πλάτης, αυτός ο ειδικός μπορεί να είναι νευρολόγος, ουρολόγος, γαστρεντερολόγος ή καρδιολόγος.

Για να καταλάβετε γιατί πονάει η πλάτη στα δεξιά απαιτούνται μια σειρά από διαγνωστικά μέτρα, τα οποία επίσης διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αρχικά, ο γιατρός διενεργεί μια αρχική εξέταση με ψηλάφηση του σημείου που υποδεικνύεται από τον ασθενή. Μόνο μετά την εξέταση καθίσταται σαφές ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες:

Αξονική τομογραφία για τη διάγνωση του πόνου στη δεξιά πλάτη
  • ακτινογραφία;
  • αξονική τομογραφία (CT);
  • μαγνητική τομογραφία (MRI);
  • φθορογραφία;
  • εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων.
  • μέτρηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
  • ινογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση με δυνατότητα δειγματοληψίας γαστρικού υγρού και βιοψίας ιστού.
  • Υπερηχογράφημα συγκεκριμένου οργάνου κ. λπ.

Οποιαδήποτε μέθοδος σάς επιτρέπει να εντοπίσετε ένα πρόβλημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, να εντοπίσετε βλάβες σε όργανα, στη σπονδυλική στήλη κ. λπ. Είναι σημαντικό μόνο να θυμάστε ότι η επικοινωνία με έναν γιατρό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική και η αυτοθεραπεία απαγορεύεται αυστηρά.