Πόνος στον αυχένα κατά την στροφή του κεφαλιού

Πόνος στον αυχένα κατά την στροφή του κεφαλιού

Πρώτα απ 'όλα, ο λαιμός είναι το πιο κινητό μέρος της σπονδυλικής στήλης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις και τις περιστροφές του κεφαλιού. Ωστόσο, εάν συγκρίνετε τη δομή του αυχενικού και, για παράδειγμα, των οσφυϊκών ή θωρακικών σπονδύλων, γίνεται αντιληπτό ότι οι πρώτοι έχουν πολύ πιο λεπτό σώμα. Αλλά σε αυτό το τμήμα πέφτει όλο το βάρος της διατήρησης του κεφαλιού και των κινήσεών του. Λόγω αυτής της φυσικής «αδικίας», η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης υποφέρει συχνά από ασθένειες και τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να πονάει ο λαιμός ενός ατόμου όταν γυρίζει το κεφάλι του.

Ο πόνος στον αυχένα έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο κοινά προβλήματα. Εμφανίζονται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή φυσικής κατάστασης. Όλο και περισσότερο, οι ασθενείς απευθύνονται σε γιατρούς με τέτοια παράπονα: "Δεν μπορώ να γυρίσω το κεφάλι μου", "Ο λαιμός μου πονάει πολύ", "Ο λαιμός μου είναι στριμωγμένος. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τέτοια συμπτώματα, είναι σημαντικό να τα διαγνώσετε σωστά. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να απαλλαγείτε γρήγορα από τον πόνο.

χαρακτηριστικά του πόνου

Αυτή η κατάσταση, όταν πονάει να γυρίσεις το κεφάλι σου, είναι γνωστή σε πολλούς. Αυτό συμβαίνει λόγω παθολογιών των μυών, των συνδέσμων ή της σπονδυλικής στήλης στη ζώνη του αυχενικού περιλαίμιου. Επιπλέον, ο πόνος δεν εμφανίζεται μόνο στον αυχένα, αλλά και στους ώμους, ακόμη και στα χέρια, δίνοντας τη θέση του στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν: μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία, σκουρόχρωμα μάτια. Σε αυτή την περίπτωση, το κεφάλι δεν μπορεί να γυρίσει στο πλάι, ένα άτομο πρέπει να γυρίσει ολόκληρο το σώμα του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκαμψία και ο πόνος του αυχένα διαρκεί από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Μπορούν να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα: πυροβολισμό, σπάσιμο, κάψιμο, κύκλους, μαχαιρώματα. Μερικές φορές ο πόνος είναι διαφορετικός και σε ένταση: από αδύναμος, πόνος - έως οξύς, πολύ δυνατός. Εάν δεν σχετίζεται με κάποια παθολογία, αλλά εμφανίστηκε λόγω υπερβολικής εργασίας ή άγχους, τότε θα περάσει ακόμη και χωρίς σοβαρή θεραπεία, απλώς μειώνοντας το φορτίο και τις αναισθητικές αλοιφές.

Η επίσκεψη σε γιατρό είναι απαραίτητη εάν ο πόνος στον αυχένα δεν σταματήσει μέσα σε μια εβδομάδα και επίσης εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή μυρμήγκιασμα, πονοκέφαλο, ναυτία, αδυναμία ή πυρετό. Είναι επίσης σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν ο λαιμός σας πονάει ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο και η ακαμψία αυξάνεται γρήγορα.

αιτίες

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με μυϊκή καταπόνηση ή αυξημένο τόνο τους. Αυτό συμβαίνει μετά από σωματική άσκηση, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Εάν ένα άτομο γέρνει ή γυρίζει συχνά το κεφάλι του, σηκώνει βάρη ή εκτελεί κινήσεις μεγάλου πλάτους με τα χέρια του, σχηματίζεται γαλακτικό οξύ στους μύες και εμφανίζεται μικροτραύμα των ινών. Η βλάβη μπορεί να εντοπιστεί στην περιοχή του λαιμού ή του γιακά. Αυτό οδηγεί σε πόνο που χειροτερεύει με κάθε στροφή του κεφαλιού.

Οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Συχνά μειώνει το λαιμό των φορτωτών, των οικοδόμων, των εργαζομένων, των μοδίστρων, των οδηγών - δηλαδή, των ανθρώπων των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα συνδέεται με συνεχή καταπόνηση των χεριών και της ζώνης του γιακά.

Όχι λιγότερο επικίνδυνα για το λαιμό είναι τα στατικά φορτία. Συχνά, όταν ξυπνήσει, ένα άτομο θα παρατηρήσει ότι έχει ακουμπήσει το λαιμό του. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας άβολης θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της λανθασμένης επιλογής κρεβατιού. Για παράδειγμα, ο ύπνος σε ένα πολύ μαλακό πάπλωμα, ένα μεγάλο ή σκληρό μαξιλάρι ή έναν χαλαρό καναπέ μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Μια παρόμοια κατάσταση προκύπτει όταν ένα άτομο περνά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια άβολη θέση, για παράδειγμα, κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή ή μιλάει στο τηλέφωνο με το κεφάλι του γερμένο, πιέζοντας τον ώμο του στο αυτί του.

Εκτός από την ένταση των μυών, οι τραυματισμοί είναι συχνά η αιτία του πόνου. Στους περισσότερους ανθρώπους, οι μύες του λαιμού είναι μάλλον αδύναμοι και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει πιο εύθραυστη δομή από άλλους. Εξαιτίας αυτού, οποιαδήποτε απότομη κίνηση, ένα χτύπημα στον αυχένα ή ακόμα και μια πτώση ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε αυτή την περιοχή.

Οι μύες και οι σύνδεσμοι υποφέρουν περισσότερο από τραυματισμούς. Τις περισσότερες φορές, ο μυς που τρέχει κατά μήκος του λαιμού και είναι υπεύθυνος για την κίνηση της ωμοπλάτης υπόκειται σε διαστρέμματα. Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι επίσης η ανάμειξη στροβιλισμού ή το κάταγμα. Οι συνέπειες όλων των τραυματισμών είναι έντονος πόνος που καθιστά αδύνατη κάθε κίνηση του κεφαλιού.

Οι μυϊκές παθολογίες που προκαλούν δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα κατά τη συστροφή ή την ανατροπή περιλαμβάνουν επίσης μυοσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των μυών που εμφανίζεται λόγω υποθερμίας, λοιμώδους ασθένειας, τραυματισμού ή υπερέντασης. Η φλεγμονή συνοδεύεται από οίδημα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σοβαρά η κινητικότητα της κεφαλής. Η αιτία αυτής της πάθησης μπορεί να είναι ακόμη και το έντονο στρες, το οποίο προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και περιορίζει κάθε κίνηση του κεφαλιού.

Ποιες ασθένειες εμφανίζονται

Υπάρχουν πιο σοβαροί λόγοι για αυτό το πρόβλημα. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μετά από λίγες μέρες, οποιαδήποτε κίνηση προκαλεί πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα ή πονοκέφαλο, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Εξάλλου, ένας τέτοιος πόνος είναι πιθανότατα σύμπτωμα μιας παθολογίας που απαιτεί ειδική θεραπεία.

Επίσκεψη γιατρού για πόνο στον αυχένα

Με έντονο πόνο που περιορίζει την κινητικότητα του αυχένα, είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε ασθένειες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο καθένας έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά ο πόνος κατά την περιστροφή του κεφαλιού είναι σχεδόν πάντα παρών. Υπάρχουν μερικές από τις πιο κοινές παθολογίες.

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης γίνεται πιο συχνή. Αυτό οφείλεται σε καθιστική ζωή, υποσιτισμό, αυξημένο άγχος στους μύες του λαιμού όταν κάθεστε στον υπολογιστή. Συνήθως, με την οστεοχονδρωσία, ο λαιμός πονάει στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά, καθώς η αιτία αυτού είναι ο τραυματισμός των νευρικών ριζών.

Μια κήλη ή κήλη δίσκου στην περιοχή του λαιμού είναι συχνή. Εξάλλου, οι μύες που συγκρατούν τους σπονδύλους στη σωστή θέση είναι αδύναμοι εδώ και το φορτίο στον αυχένα είναι πάντα μεγάλο. Επομένως, οι δίσκοι, που γίνονται πολύ εύθραυστοι λόγω ακατάλληλης διατροφής, υποφέρουν. Ως αποτέλεσμα, οι σπόνδυλοι συγκλίνουν και τραυματίζουν τις ρίζες των νεύρων. Αυτό, καθώς και οι μυϊκοί σπασμοί, οδηγούν σε πόνο κατά την περιστροφή του κεφαλιού.

Η οστεοαρθρίτιδα των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων είναι λιγότερο συχνή. Οι ηλικιωμένοι είναι ως επί το πλείστον επιρρεπείς σε αυτό, καθώς είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική διαδικασία. Η οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται συχνά από στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και εμφάνιση υπερανάπτυξης οστών κοντά στους σπονδύλους. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να κουνήσουν καθόλου το κεφάλι τους.

Η σκολίωση και το σκύψιμο δεν θεωρούνται σοβαρές παθολογίες από πολλούς, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία. Λόγω της λανθασμένης θέσης της σπονδυλικής στήλης, το αυξημένο φορτίο πέφτει στη μία πλευρά του αυχένα. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος εμφανίζεται μόνο στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά.

Η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί επίσης να είναι άλλες ασθένειες: αγγειακές παθήσεις, νευρολογικές παθολογίες ή λοιμώξεις. Από αυτές, η μηνιγγίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη. Αυτή είναι μια μάλλον σπάνια ασθένεια, αλλά επικίνδυνη. Εκτός από τη δυσκαμψία στον αυχένα, ένα άτομο με μηνιγγίτιδα έχει πονοκέφαλο, ναυτία, αδυναμία και η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί. Μια τέτοια ασθένεια είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος.

Ο πόνος και η δυσκαμψία στη ζώνη του τραχήλου της μήτρας μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου σκαλίνης, της ισχιαλγίας του τραχήλου, της βραχιονοπλατιωτικής περιαρθρίτιδας, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, της ανεπάρκειας της σπονδυλικής αρτηρίας, της νευραλγίας του ινιακού νεύρου. Αν και οι εκδηλώσεις αυτών των ασθενειών μπορεί να είναι παρόμοιες, η θεραπεία τους θα πρέπει να είναι διαφορετική, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση.

πόνος στα παιδιά

Αυτή η κατάσταση, κατά την οποία το κεφάλι δεν μπορεί να μετακινηθεί, εμφανίζεται και στα παιδιά. Μερικά μωρά γεννιούνται με μια παθολογία όπως η τορτικολίδα. Σε αυτή την περίπτωση, το κεφάλι του παιδιού παίρνει μια αναγκαστική θέση - με κλίση στο πλάι. Αυτό οφείλεται σε σπασμό των μυών του λαιμού.

Πόνος κατά την περιστροφή του κεφαλιού μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό προκαλείται συχνότερα από μολυσματικές ασθένειες. Μπορεί να είναι λεμφαδενίτιδα, παρωτίτιδα, πυώδης αμυγδαλίτιδα, μηνιγγίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η ασθένεια και να ξεκινήσει η θεραπεία.

θεραπευτική αγωγή

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν η υπερβολική εργασία, η υποθερμία ή το άγχος γίνονται η αιτία μιας τέτοιας ανθυγιεινής κατάστασης, μπορείτε να ανακουφίσετε μόνοι σας τον πόνο. Είναι σημαντικό να μην περιορίζεστε στη λήψη παυσίπονων. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση: είναι απαραίτητο να περιοριστεί η κινητικότητα του κεφαλιού με τη βοήθεια ορθοπεδικών συσκευών, μασάζ έχει νόημα, ειδική γυμναστική, τρίψιμο αλοιφών ή εφαρμογή κομπρέσων.

Ωστόσο, εάν ένας τέτοιος πόνος είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας, μόνο ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει πώς να τον αντιμετωπίσει σωστά. Εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται όχι μόνο η συμπτωματική θεραπεία, αλλά η θεραπεία της υποκείμενης παθολογίας.

Διάφορα θεραπευτικά μέτρα εξαρτώνται από την αιτία του πόνου, αλλά μερικά ισχύουν σε κάθε περίπτωση:

 • Φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο, τη φλεγμονή, τους μυϊκούς σπασμούς, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και των μεταβολικών διεργασιών.
 • Ανάπαυση για αρκετές ημέρες, ενδείκνυται μερικές φορές ακινητοποίηση του αυχένα με κολάρο ή πιο άκαμπτη όρθωση, η οποία θα επιταχύνει την επούλωση του κατεστραμμένου ιστού.
 • Κρύες ή ζεστές κομπρέσες.
 • Κάντε μασάζ, τρίψτε αλοιφές.
 • Φυσικοθεραπεία.
Χειροκίνητη θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα

Η θεραπεία αυτής της παθολογίας πρέπει να είναι πολύπλοκη και απαραίτητα να περιλαμβάνει μασάζ ή χειρωνακτική θεραπεία.

Ιατρική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να πίνουν παυσίπονα όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν για να απαλλαγούν από τον πόνο όταν γυρίζουν το κεφάλι τους. Μερικές φορές αυτό βοηθά όταν μια τέτοια κατάσταση δεν σχετίζεται με μια σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι τα παυσίπονα ή τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από 3-5 ημέρες χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Επομένως, εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, η ανακούφιση από τον πόνο από μόνη της δεν βοηθά στην αποκατάσταση της κινητικότητας του αυχένα, καθώς εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και η μείωση της φλεγμονής.

Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως συνταγογραφείται ένα σύμπλεγμα φαρμάκων:

 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.
 • Τα χονδροπροστατευτικά βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρινου ιστού και βελτιώνουν την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
 • Διάφορες αλοιφές ανακουφίζουν από τον πόνο, τη φλεγμονή, ζεσταίνουν και χαλαρώνουν.
 • Οι πολυβιταμίνες αναπληρώνουν την έλλειψη βιταμινών.

Φυσικοθεραπευτική θεραπεία

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία του πόνου στον αυχένα περιλαμβάνει αναπόφευκτα και άλλες μεθόδους. Τις περισσότερες φορές, συνταγογραφείται ένα μασάζ, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη βελτίωση της κινητικότητας του λαιμού. Η χειρωνακτική θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά σε αυτό το τμήμα. Επιπλέον, μερικές φορές ενδείκνυται η έλξη της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η μέθοδος βοηθά καλά με βλάβες στις νευρικές ίνες, στην οστεοχόνδρωση, στη μεσοσπονδυλική κήλη.

Με οποιαδήποτε παθολογία, η φυσιοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Μπορεί να είναι ηλεκτροφόρηση, UHF, laser, μαγνητοθεραπεία, εφαρμογές παραφίνης, βελονισμός. Χρήσιμες εφαρμογές λάσπης, ιαματικά λουτρά. Αυτές οι διαδικασίες ομαλοποιούν τον μυϊκό τόνο, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τις μεταβολικές διεργασίες και έχουν γενική επίδραση ενίσχυσης.

Και οι θεραπευτικές ασκήσεις βοηθούν στην εδραίωση του αποτελέσματος της θεραπείας και στην αποκατάσταση της ελευθερίας κινήσεων. Ξεκινήστε ειδικές ασκήσεις μετά την υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής. Δυναμώνουν τους μύες, αυξάνουν την κινητικότητα και αποτρέπουν τις μυϊκές κράμπες. Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται αργά, χωρίς απότομες κινήσεις, για να αποφευχθεί η εμφάνιση πόνου.

σπιτικές θεραπείες

Μια τέτοια παθολογία αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Ως εκ τούτου, εκτός από τις μεθόδους που συνταγογραφεί ο γιατρός, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν διάφορες λαϊκές συνταγές.

 • Ένα σακουλάκι με θερμαινόμενο αλάτι ζεσταίνει καλά τον λαιμό για μυϊκούς σπασμούς.
 • Ρίξτε βραστό νερό πάνω από ένα φύλλο χρένου, αφού κρυώσει, στερεώστε το στο λαιμό και τυλίξτε το με ένα φουλάρι. Μπορείτε να αφήσετε τη κομπρέσα όλη τη νύχτα εάν δεν υπάρχει σοβαρό κάψιμο.
 • Με παρόμοιο τρόπο, μια κομπρέσα γίνεται από τα φύλλα της κολλιτσίδας ή του λάχανου.
 • Ανακατέψτε 50 γραμμάρια μέλι και βότκα το καθένα, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ψιλό αλάτι και λίγο τριμμένο χρένο. Όταν η μάζα γίνει ομοιογενής, χρησιμοποιήστε την για να τρίψετε το λαιμό.
 • Μια αποτελεσματική θερμική συμπίεση παρασκευάζεται από 300 ml αλκοόλης, 10 ml καμφοράς και ένα φιαλίδιο ιωδίου.
 • Ανακατεύουμε τους κρόκους, το αλκοόλ καμφοράς, τη βότκα και τη σκόνη μουστάρδας. Τρίψτε το λαιμό σας πριν κοιμηθείτε.
 • Αν αναμίξετε θρυμματισμένη ρίζα τζίντζερ, λίγο σκόρδο και βούτυρο, αυτή η αλοιφή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε γρήγορα από τους σπασμούς.
 • Καλά χαλαρωτικό και καταπραϋντικό είναι ένα ρόφημα φτιαγμένο από χυμό αλόης και μαύρο ραπανάκι αναμεμειγμένο με μέλι.

Από μόνος του, ο λαιμός δεν σταματά να πονάει, η κινητικότητά του δεν αποκαθίσταται. Επομένως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και να ξεκινήσετε τη σωστή θεραπεία παρά να υποφέρετε συνεχώς από την αδυναμία να γυρίσετε το κεφάλι σας.